Stránky

utorok 23. júna 2015

Consilia Mária Lakottová- Klauzúra. Vstup zakázaný!

Názov: Klauzúra. Vstup zakázaný!
Autorka: Consilia Mária Lakottová
Vydavateľstvo, rok: Lúč, 1994
Počet strán: 200
Originálny názov: Mein Tagebuch
Čítané v jazyku: slovenský
Anotácia: Populárna americká filmová hviezda vstúpi zo dňa na deň do kláštora misijných sestier dominikánok na Zlaté hory. Je to vrtoch? Spôsob vlastnej reklamy? Alebo niečo iné, niečo viac? Na tieto otázky nemá odpoveď ani šéfredaktor veľkého ženského ilustrovaného časopisu. Odpoveď však poznať chce, a tak sa rodí plán: Pre získanie reportáže mu má poslúžiť nádejná mladá reportérka Eileen O'Davisová, ktorá s predstieraným záujmom o rehoľný život klope na bránu toho istého kláštora. Prečíta si čitateľka ženského ilustrovaného časopisu zaujímavú reportáž? Alebo... Naša čitateľka i čitateľ sa v tejto knihe dočíta o živote za bránami kláštora a s napätím bude sledovať duchovný prerod mladej hrdinky Eileen.


Túto knihu som si kúpila začiatkom roka 2015, no dlho som sa vyhýbala jej prečítaniu. Sama neviem prečo a pritom je to veľmi krátka knižka, ktorá sa ľahko a rýchlo číta. Padla mi úplne vhod takto na konci školského roka. Svojím spôsobom je to taká oddychovka.
Všetko sa odohráva na základe skutočnej udalosti, no mne je tomu ťažko uveriť. Áno, všetko pôsobilo reálne ale nejde mi moc do hlavy aby nejaká reportérka šla len tak do kláštora.  Kniha je písaná formou zápiskov Eileen, no ja som čakala formou denníkov typu: deň, mesiac, rok... Bolo to písané len v odsekoch a ja som si až na posledných 20 stranách všimla, že to nie je súvislý dej ale len nejaké tie zápisky. No čo, asi nedávam dostatočný pozor.
Eileen na mňa miestami pôsobila dosť pomätene. Vôbec dlho sa nerozhodovala, či pristúpi na šéfovú ponuku. Každý normálny človek by to aspoň pár dní zvažoval, no ona si to rozmyslela v priebehu jedného dňa. Nešlo predsa o to či si s ním ide sadnúť na kávu. Aj potom neskôr mnohé veci robila nerozvážne. Niektoré jej zmýšľanie mi prišlo trošku pritiahnuté za vlasy. Ale na druhú stranu bola veľmi milá a príjemne sa sledovalo menenie jej názorov a citov. Začínalo to úplne obyčajnou "pracovnou cestou" a skončilo to láskou. Bolo to niečo krásne. 
Postáv tam bolo dosť málo, aj keď je to taká krátka knižka. Konečne to bolo niečo pre mňa, pretože som sa nestrácala v tom kto je kto. Len neskôr keď si pomenili mená som v tom mala trošku chaos, no inak vôbec. A všetky postavy boli dobré. Vlastne táto kniha ani nemala žiadnu zápornú postavu (ak som si nevšimla toho, že tam nejaká bola, tak ma asi porazí),  čo mi malinko vadilo, lebo predsa také postavy dej robia zaujímavejším. Ale táto kniha bola aj sama o sebe zaujímavá- taká netradičná. Nebola to žiadna lovestory, z ktorej je ľuďom až zle, no predsa len tam bol veľký kus lásky. Ale trošku inej ako býva v iných knihách.
Malinko mi vadil opis postáv. Na to ako ich tam bolo málo, tak som si mnohé nevedela predstaviť. A hlavne Eileen. Všetko sa točilo len okolo šiat, no nikto sa nepozeral na tvár. Ja mám proste asi rada ľudské tváre. 
Tento zápisník Eileen mi pomohol pochopiť rôzne veci a taktiež sa dozvedieť veľa nového, čo ma vždy zaujímalo. Zistila som veci, o ktorých som predtým nemala ani tušenia. 

Táto kniha nie je len tak niečo. Je nezvyčajná a príjemná.
Rozhodne ju odporúčam prečítať a ja sa k nej možno ešte vrátim.
Za krátky opis postáv a niekedy nepochopiteľné zmýšľanie Eileen dávam knihe 3,5 hviezdičky z 5.



3 komentáre:

  1. Pod tou škaredou obálkou a odstrašujúcim názvom sa skrýva úplne úžasný príbeh. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No , ale to naozaj znie zaujímavo. Nikdy som o knihe nepočula, ale 100% sa po nej pozriem a teším sa, kedy si ju prečítam :) Je pravda, že obálka nepôsobí veľmi vábivo, no podľa toho, čo čítam, to bude čítanie presne pre mňa...

    OdpovedaťOdstrániť